Apollonia Hirscher

Apollonia Hirscher este o figura aparte din istoria Brasovului care a trait intre anii 1482-1541. Vaduva judelui Brasovului, Lukas Hirscher, Apollonia va prelua cu mana de fier afacerile sotului care se intindeau pana in Austria si Turcia. Apollonia Hirscher ajunge cea mai bogata femeie din Brasovul medieval, intr-o vreme in care politica si negotul sunt practicate doar de barbati. Spirit generos, sasoaica va dona mare parte din averea sa locuitorilor cetatii. Printre donatii se numara si Casa Negustorilor, situata la coltul strazii Apollonia Hirscher cu Piata Sfatului. La vremea aceea Casa Negustorilor era cea mai lunga constructie din Brasov si adapostea standurile mestesugarilor si cantarul orasului, iar pivnita era destinata negotului cu vinuri. Constructia mai pastreaza blazonul familiei Hirscher, datat 1545.
Legenda spune ca Apollonia Hirscher a construit Casa Negustorilor in semn de multumire dupa ce fiica ei, care a fost considerata moarta cateva zile, s-a trezit din moarte clinica.
Tot in amintirea acestei intamplari miraculoase, Apollonia Hirscher si fiica sa sunt reprezentate intr-o fresca pe frontonul cladirii de pe strada Michael Weiss numarul 22.